Saturday, July 20, 2013

Exam^3

Tidak selalu apa yang kita inginkan menjadi seperti yang digambarkan,
Tidak semua yang kita perlukan diterima seperti yang dikehendaki,
Tidak semua orang bole terima apa yang kita fikir kerana boleh jadi kita berasal dari latar berbeza....

Membuat keputusan untuk memilih "Medic" bukan perkara kecil rupanya, setelah 2 tahun baru terasa dan sedar, nasib baik pilihan atas dasar diri sendiri bukan sebab orang lain...Patutlah selalu dengar orang kata,"kalau ada anak xnak dia amik Medic"...hu3...it's true but sometimes it can be wrong...mak ayah yang dah rasa peritnya amik Medic mestilah tak mau anak2 rasa betapa stressnya sbg pelajar Medic tapi di sebalik naluri itu ada rasa bangga kalau anak mereka berjaya harungi cabaran sebagai pelajar Medic...tamatnya 1st Pro exam bermakna selesai sudah 2 tahun pengajian sebagai pelajar lecture hall KOM...bila dikenang kembali dulu semangat nak habiskan 1st year yg mana lecture hall dia bawah sekali...pandai UIA main psychology...lecture hall 2nd year level 2, so bila nampak senior2 2nd year naik atas rasa semangat aku mesti habiskan tahun 1 dengan lancar...dan alhamdulillah lancar yang Allah bagi walaupun rasa study tak lah selancar mana....bila masuk 2nd year rasa dh macam2...kadang2 bosan,kadang2 malas,kadang2 semangat,kadang2 rajin, kadang2 pernah rasa nak give up...sebabnya rasa penat dah nak fikir...hu3 sampai ke tahap tu kadang2 tapi itu normal kalau kadang2 bila rasa stress kan...depends on how we manage the stress la kann...orang kata nak amik Medic kena ada minat..hmm...tp xsemestinya...SABOR itu lagi penting...ada ja kawan2 yang pernah ckp seniri dia xminat pun Medic tp sbb mak ayah dia nak dia teruskan ja dan dia lg cemerlang dari orang yang ada minat..kalau orang tu ada minat tapi xda sabar memang xsompat la nak menghobeskan study...sepanjang 2 tahun...banyak,sangat banyak perkara yang perlu diambil iktibar, bukan bab akademik ni, tapi bab hubungan dengan Allah...kalau kita ni kaki usha..kita bole nampak sapa yang dapat berkat ilmunya...ada orang study 24 jam cemerlang,top dan ada yang biasa2 ja result...ada yang study 2 jam sehari tp result gempak, ada yang nampak slumber ja g kelas lenggang kangkung ja tp bila masuk discussion PBL dia sembang dengan Prof ja...kwn2 len nganga tgk papan putih jela...ada orang sembang kencang cerita macam2 tp exam "biase2" "aje" (xda rezeki namanya)...

Semua orang bole nilai sendiri dengan result Pro exam baru2 ni...orang yang tak disangka2 dapat PASS/D..dan itu semua adalah rezeki masing2 dan hasil usaha serta berkat yang ada pada diri masing2...dan ada juga yang masih tak percaya markah sendiri sebab higher than expectation...and that really make us realize that without Allah we are nothing and because of Allah we are something...lagi memberi pengajaran waktu tunggu result Pro exam keluar..Allah, hanya Allah yang tahu rasa hati waktu tu..result keluar 2 hari selepas exam, semua orang rasa diri masing2 dpt viva dan menunggu call kalau2 dapat viva utk border line, yang selalu distinction mesti la berdebar2 tunggu call untuk viva distinction...memang xda langsung rasa gembira dan enjoy lepas exam...nak tido pun xda selera,jantung berdegup non stop...waktu tu terasa lemah gilerr...rasa mcm hopeless...baru Allah uji sket dah xbetoi dah rasa...mcm2 andaian muncul dlm otak...dan ketika itu lah datangnya peranan doa...doa menenangkan segalanya...doa meletakkan harapan kita pada tangan Allah bukan pada tangan makhluk dan itu serius menenangkan...dan exam yang dulu aku anggap sangat membebankan dan langsung tak berkesan ada hikmah sebenarnya kalau kita berfikir...exam bukan setakat menguji sejauh mana ilmu yg kita ada tp ia menguji sejauh mana kebergantungan kita pada Allah, menguji sejauh mana berkatnya ilmu kita, mengajar kita belajar bukan utk exam ja sbbnya soalan berulang dan ketika itu kita akan menyesal sangat sbb kita lupa benda yang dulu pernah jadi sangat senang untuk kita hadam, menguji sejauh mana cintanya kita kpd ilmu sbb ada orang akan study bila ada exam ja,xda exam xda study...banyak sebenarnya perkara diuji atas nama exam ni...cuma kita nampak atau tak ja...dan sudah semestinya segala usaha yang kita dah lakukan keputusannya tetap di tangan Allah...itu buktinya kita ini hamba lemah tanpa Dia...so be humble dan jangan riak mendabik dada...keep praying dalam susah atau senang,syukur dengan segala keputusan yang Allah dah tentukan dan cuba untuk baiki usaha sedia ada...Allah Maha Tahu

p/s: nikmat melebihi syukur apa lagi yang kita mahu nafikan...Allah belum beri hidayah itu semua alasan untuk sedapkan hati sendiri...sampai bila mahu sedapkan hati sendiri..dah mati nanti xda yang dapat sedapkan hati lagi

p/s: ini semua cakap depan cermin

Wednesday, May 22, 2013

Kepada yang bernama Lelaki

Kepada yang bernama lelaki :

Andai kamu tahu kamu menggalas tanggungjawab besar,
Andai kamu tahu malunya wanita itu terletak pada sejauh mana malunya kamu,
Andai kamu tahu, sebijak mana wanita itu bergantung kpd bijaknya kamu,
Andai kamu tahu, imannya wanita berharap kpd imannya kamu,
Andai kamu tahu sucinya hati wanita, perlu kepada sucinya hati kamu...

Andai kamu tahu...tanggungjawab besar di bahu mu untuk wanita...

Tapi itu semua andai kamu tahu...tidak semua kita tahu dan tidak semua yang kita tahu itu benar...Allah Maha Mengetahui.

p/s: seindah hiasan adalah wanita solehah...di sebalik wanita solehah adalah seorang lelaki yang amanah kepada tanggungjawabnya

Thursday, May 2, 2013

Fuhh!!

sabar je la hati... orang selalu kata "hang ni lembut sgt la tqah"..meaning that bukan lembut aww tp lembut dari segi senang beralah...yes I admit that...kadang2 terfikir juga kenapa aku ni selalu lebihkan apa orang rasa brbanding apa yg diri sendiri rasa... tapi ada sesuatu yang perlu diselami...dan untuk saya itu adalah yang terbaik untuk diri...lebih senang memendamkan dan memaafkan rasa marah berbanding meluahkan...dan ada cara yang lebih selamat(lpas geram kat adik2, ha3) utk melepaskan geram terhadap seseorang berbanding menengking dia dengan kata2   durjana(cewah)...it's good you know when you have the ability to keep perasaan marah from that person...sebab sebenarnya perasaan marah tu bukan sebab apa pun tp syaitan yg dok bisik2 membakar2 jadi batu api, then masalah kecik jadi masalah besaq...me selalu buat..rasa xpuas hati kat sorang ni...but I keep it sorang2...tp kadang2 gtau mak gak..and kadang2 tak pasal2 adik2 pun kena dgr citer juga walaupun tak kenal pun sapa kah orang itu..:)but you know when you come back and that person did something good for you...haaa...that time rasa bersalah sangat sebab kita dah citer rasa xpuas hati kat family...dan masa tu lah muhasabah balik...apa yg dia buat pada kita mungkin kita pernah buat pada orang lain....I try to rewind back what I did and sometimes I found it! ha'a la..aku penah pinjam barang dia ni aku hilangkan...dan we have to admit la semua orang ada kelemahan dan semua orang akan buat silap...menegur dengan cara berhikmah...dan lagi satu..simpan rasa marah memang menyakitkan dan kadang2 ia membuatkan anda menangis sorang2...but it's good apabila kita menyalurkan rasa marah tu kepada saluran yang betul...bila keadaan di mana kita tiada sapa2 utk dengar apa kita rasa, Allah selalu bersama...hanya berdoa dan luahkan apa yang dirasa, insyaAllah hilang segala beban di hati...dan apa yang saya selalu lakukan bila marah ke seseorang, i'll put a gap between me and 'dia'..but not permanent gap la...just cuba elakkan dari berjumpa dengan dia utk seketika utk reda kan rasa marah..tp jangan la obviously tunjuk kita cuba elak dia...insyaAllah berkesan...after hilang rasa marah kawan la balik...dah besar kan...for me itu lebih baik berbanding kita suarakan marah then bermasam muka antara 1 = lain... and lastly always keep in your mind that kita semua akan mati...rasa marah tu tak membawa ke mana pun..dan ini yang selalu saya pegang...buat apa nak simpan rasa marah kat seseorang kalau itu buat anda merana ja kan...campak ja rasa marah tu ke tong sampah berdekatan...ha3 walaupun  kat atas tu ada tulis nangis sorang2 kn..biasala kadang2 lemah gak,tp lemah itu lah yg nk bina kekuatan..lpas nangis kuat balik la...so terus kuat!


p/s: tak payah la marah2..buruk sangat..tambah2 marah atas benda yang remeh n duniawi ni..tambah lagi marah atas benda yang bukan salah orang tu pun...lagi tak rasional...moga bermanfaat...

Tuesday, January 29, 2013

BERITA HARI INI



                                      
  
                          Harapan sia-sia.:()







                                                    
                                        Kecewa lagi. :(



Sedih, gembira, kosong. :( :) 0
Mengalir air mata hati. :'(
Tapi saya redha. :)

                          
                                      Itu bukan yang terbaik untuk saya, mungkin ada yang lebih baik :p

                  

                         
                                        Jangan berhenti berharap :)))

Friday, January 4, 2013

In between

Ever you experienced when you are in a big problem, and you need to make a big decision...and you really do not know which one is the best...at that time without asking, and you didn't make dua' to Allah to show you the way, I mean you didnt make the best effort to ask Him for help but suddenly He give the best way for you..He make you to go somewhere, or listen to something that guide you to make the decision...or maybe He show you example of situation if you make this or that decision from other person...Allah is our Creator...He know everything about us, He love us, He want us to be happy, He want us to be in Paradise but you know..it is us that always make ourselves away from Him..it is us that always choose others than Allah..it is our heart that covered with worldly matter and make us blind to see that there is something amazing behind something waiting for us if we try to keep thinking and keep trying to improve and strengthen our iman..Yes we're not perfect, our faith is like the sea, ada pasang surut..but all that depend on us whether we want to search for something or just sit in comfortable place and eat popcorn while watching movie.. 
Semoga kita sentiasa dalam bimbingan Allah..