Saturday, July 20, 2013

Exam^3

Tidak selalu apa yang kita inginkan menjadi seperti yang digambarkan,
Tidak semua yang kita perlukan diterima seperti yang dikehendaki,
Tidak semua orang bole terima apa yang kita fikir kerana boleh jadi kita berasal dari latar berbeza....

Membuat keputusan untuk memilih "Medic" bukan perkara kecil rupanya, setelah 2 tahun baru terasa dan sedar, nasib baik pilihan atas dasar diri sendiri bukan sebab orang lain...Patutlah selalu dengar orang kata,"kalau ada anak xnak dia amik Medic"...hu3...it's true but sometimes it can be wrong...mak ayah yang dah rasa peritnya amik Medic mestilah tak mau anak2 rasa betapa stressnya sbg pelajar Medic tapi di sebalik naluri itu ada rasa bangga kalau anak mereka berjaya harungi cabaran sebagai pelajar Medic...tamatnya 1st Pro exam bermakna selesai sudah 2 tahun pengajian sebagai pelajar lecture hall KOM...bila dikenang kembali dulu semangat nak habiskan 1st year yg mana lecture hall dia bawah sekali...pandai UIA main psychology...lecture hall 2nd year level 2, so bila nampak senior2 2nd year naik atas rasa semangat aku mesti habiskan tahun 1 dengan lancar...dan alhamdulillah lancar yang Allah bagi walaupun rasa study tak lah selancar mana....bila masuk 2nd year rasa dh macam2...kadang2 bosan,kadang2 malas,kadang2 semangat,kadang2 rajin, kadang2 pernah rasa nak give up...sebabnya rasa penat dah nak fikir...hu3 sampai ke tahap tu kadang2 tapi itu normal kalau kadang2 bila rasa stress kan...depends on how we manage the stress la kann...orang kata nak amik Medic kena ada minat..hmm...tp xsemestinya...SABOR itu lagi penting...ada ja kawan2 yang pernah ckp seniri dia xminat pun Medic tp sbb mak ayah dia nak dia teruskan ja dan dia lg cemerlang dari orang yang ada minat..kalau orang tu ada minat tapi xda sabar memang xsompat la nak menghobeskan study...sepanjang 2 tahun...banyak,sangat banyak perkara yang perlu diambil iktibar, bukan bab akademik ni, tapi bab hubungan dengan Allah...kalau kita ni kaki usha..kita bole nampak sapa yang dapat berkat ilmunya...ada orang study 24 jam cemerlang,top dan ada yang biasa2 ja result...ada yang study 2 jam sehari tp result gempak, ada yang nampak slumber ja g kelas lenggang kangkung ja tp bila masuk discussion PBL dia sembang dengan Prof ja...kwn2 len nganga tgk papan putih jela...ada orang sembang kencang cerita macam2 tp exam "biase2" "aje" (xda rezeki namanya)...

Semua orang bole nilai sendiri dengan result Pro exam baru2 ni...orang yang tak disangka2 dapat PASS/D..dan itu semua adalah rezeki masing2 dan hasil usaha serta berkat yang ada pada diri masing2...dan ada juga yang masih tak percaya markah sendiri sebab higher than expectation...and that really make us realize that without Allah we are nothing and because of Allah we are something...lagi memberi pengajaran waktu tunggu result Pro exam keluar..Allah, hanya Allah yang tahu rasa hati waktu tu..result keluar 2 hari selepas exam, semua orang rasa diri masing2 dpt viva dan menunggu call kalau2 dapat viva utk border line, yang selalu distinction mesti la berdebar2 tunggu call untuk viva distinction...memang xda langsung rasa gembira dan enjoy lepas exam...nak tido pun xda selera,jantung berdegup non stop...waktu tu terasa lemah gilerr...rasa mcm hopeless...baru Allah uji sket dah xbetoi dah rasa...mcm2 andaian muncul dlm otak...dan ketika itu lah datangnya peranan doa...doa menenangkan segalanya...doa meletakkan harapan kita pada tangan Allah bukan pada tangan makhluk dan itu serius menenangkan...dan exam yang dulu aku anggap sangat membebankan dan langsung tak berkesan ada hikmah sebenarnya kalau kita berfikir...exam bukan setakat menguji sejauh mana ilmu yg kita ada tp ia menguji sejauh mana kebergantungan kita pada Allah, menguji sejauh mana berkatnya ilmu kita, mengajar kita belajar bukan utk exam ja sbbnya soalan berulang dan ketika itu kita akan menyesal sangat sbb kita lupa benda yang dulu pernah jadi sangat senang untuk kita hadam, menguji sejauh mana cintanya kita kpd ilmu sbb ada orang akan study bila ada exam ja,xda exam xda study...banyak sebenarnya perkara diuji atas nama exam ni...cuma kita nampak atau tak ja...dan sudah semestinya segala usaha yang kita dah lakukan keputusannya tetap di tangan Allah...itu buktinya kita ini hamba lemah tanpa Dia...so be humble dan jangan riak mendabik dada...keep praying dalam susah atau senang,syukur dengan segala keputusan yang Allah dah tentukan dan cuba untuk baiki usaha sedia ada...Allah Maha Tahu

p/s: nikmat melebihi syukur apa lagi yang kita mahu nafikan...Allah belum beri hidayah itu semua alasan untuk sedapkan hati sendiri...sampai bila mahu sedapkan hati sendiri..dah mati nanti xda yang dapat sedapkan hati lagi

p/s: ini semua cakap depan cermin