Sunday, August 28, 2011

Jumpa lagi :)

Assalamualaikum :)
Semalam berjumpa lagi dengan sahabat-sahabat yang sentiasa dirindui Abon, Huda, Tehah dan Pipah..Walaupun Huda and Abon dah banyak kali jumpa tapi masih tak jemu-jemu..Rasa nak lagi jumpa :)..Nanti dah kawin pakat-pakat cari rumah sebelah-sebelah pun best gak, senang nak jumpa..hu3..Mungkin macam ni rasanya bila kita sayangkan seseorang..Rasa tak jemu bersua muka dan rasa nak berjumpa lagi..Ukhuwah yang dibina sepanjang 8 tahun rasa sayang kalau dibiarkan terkubur macam tu saja....Jadi kalau boleh sedaya upaya untuk mengadakan diri bila sahabat-sahabat ajak keluar berjumpa atau berkumpul....Nasib baik juga mak n abah faham dan percaya kat anak dara depa..kalau tak jangan harap bole keluar selalu jumpa kawan...Lagipun masa ni jela nk habiskan masa jumpa kawan..Dah masuk Kuantan nanti tak tahula bilanya nk jumpa lagi...sedih....:(..Bila direnung-renungkan balik jarak tidak menjauhkan kami malah ia merapatkan lagi persahabatan kami..Bila berjumpa, semuanya dipenuhi dengan senyuman dan ketawa berpanjangan sampai 4,5 pagi...tak sama waktu persekolahan, kalau tak puas hati tak bertegur sampai berbulan-bulan, tapi pergaduhan itu juga menjadi kenangan kita, manis dan pahit mesti ada sekali..kalau tidak tak best hidup ni....Jumpa dengan kawan-kawan ni best lagi 1 sebab dapat hadiah dari mereka yang balik dr luar negara..hu3..

Thursday, August 25, 2011

Jodoh-jodoh

Assalamualaikum..
Selamat kembali! 25 Ogos 2011 genap umur 20 tahun 18 hari..rasa cepat masa berlalu umur dah mencapai dua angka dan angka di depan dah naik jadi 2 dari 1..teringat sembang-sembang sahabat-sahabat di UIA..kata mereka bila umur dah mencapai 20 tahun ni mulut tu tak lekang dengan perkataan "KAHWIN" dan seangkatan dengannya: )...bercakap tentang kahwin ni mestilah bersangkutan dengan "JODOH" yang kita semua tahu ia adalah ketentuan Allah....tapi bila teringat kembali sembang-sembang sahabat-sahabat..ada antara mereka berfikiran memang jodoh ditentukan Allah tetapi ia memerlukan sedikit "USAHA" dari kita kerana kita akan dapat apa yang kita usahakan..kadang-kadang ada benarnya tetapi "USAHA" yang dimaksudkan itu bukanlah sebagai lesen untuk kita menghalalkan 'couple', keluar berdua-duaan dengan alasan untuk kenal hati budi, masih banyak cara untuk kenal hati budi..kadang-kadang kita tertanya-tanya, siapa jodoh kita (termasuk diri sendiri), hensem@cantikkah?(ini yang pertama?), tinggi agamanya?banyak hartanya?tua atau muda?pilih sendiri yang mana menjadi ciri utama anda..tetapi sebanyak mana pun ciri-ciri yang kita senaraikan untuk bakal teman hidup kita pastikan ia juga ada dalam diri kita (kecuali pada rupa dan umurlah: ) dah xbole buat apa)

Teringat kata-kata cikgu, ada cikgu galakkan mencari teman ketika di alam pengajian ada juga yang tidak galakkan..tapi beratnya lebih kepada tidak menggalakkan:p..mungkin kerana kita belum kenal erti cinta sebenar kerana pada pendapat sendiri kita hanya akan dapat melihat wajah sebenar CINTA HATI kita bila dia sudah sah sebagai isteri atau suami kita..Tatkala itu anda boleh menilai keikhlasannya sepanjang ber'couple'..Teringat Ustaz UIA kata jangan pening-pening pasal jodoh kamu, kalau jodoh kamu ada di Amerika pun Allah akan bagi jalan juga sama ada dia datang ke Malaysia atau kita akan diterbangkan ke Amerika: ) that's it...So kalau ada jodoh adalah, tak da tak pa lah~~itu ayat orang patah hati:p...Tukar, aku pasti jodoh aku dah ada cuma tunggu Allah nak turunkan ja, tak payah pening-pening nak cari, pelihara diri dari perkara tidak baik insyaAllah jodohnya pun baik-baik: )