Thursday, May 2, 2013

Fuhh!!

sabar je la hati... orang selalu kata "hang ni lembut sgt la tqah"..meaning that bukan lembut aww tp lembut dari segi senang beralah...yes I admit that...kadang2 terfikir juga kenapa aku ni selalu lebihkan apa orang rasa brbanding apa yg diri sendiri rasa... tapi ada sesuatu yang perlu diselami...dan untuk saya itu adalah yang terbaik untuk diri...lebih senang memendamkan dan memaafkan rasa marah berbanding meluahkan...dan ada cara yang lebih selamat(lpas geram kat adik2, ha3) utk melepaskan geram terhadap seseorang berbanding menengking dia dengan kata2   durjana(cewah)...it's good you know when you have the ability to keep perasaan marah from that person...sebab sebenarnya perasaan marah tu bukan sebab apa pun tp syaitan yg dok bisik2 membakar2 jadi batu api, then masalah kecik jadi masalah besaq...me selalu buat..rasa xpuas hati kat sorang ni...but I keep it sorang2...tp kadang2 gtau mak gak..and kadang2 tak pasal2 adik2 pun kena dgr citer juga walaupun tak kenal pun sapa kah orang itu..:)but you know when you come back and that person did something good for you...haaa...that time rasa bersalah sangat sebab kita dah citer rasa xpuas hati kat family...dan masa tu lah muhasabah balik...apa yg dia buat pada kita mungkin kita pernah buat pada orang lain....I try to rewind back what I did and sometimes I found it! ha'a la..aku penah pinjam barang dia ni aku hilangkan...dan we have to admit la semua orang ada kelemahan dan semua orang akan buat silap...menegur dengan cara berhikmah...dan lagi satu..simpan rasa marah memang menyakitkan dan kadang2 ia membuatkan anda menangis sorang2...but it's good apabila kita menyalurkan rasa marah tu kepada saluran yang betul...bila keadaan di mana kita tiada sapa2 utk dengar apa kita rasa, Allah selalu bersama...hanya berdoa dan luahkan apa yang dirasa, insyaAllah hilang segala beban di hati...dan apa yang saya selalu lakukan bila marah ke seseorang, i'll put a gap between me and 'dia'..but not permanent gap la...just cuba elakkan dari berjumpa dengan dia utk seketika utk reda kan rasa marah..tp jangan la obviously tunjuk kita cuba elak dia...insyaAllah berkesan...after hilang rasa marah kawan la balik...dah besar kan...for me itu lebih baik berbanding kita suarakan marah then bermasam muka antara 1 = lain... and lastly always keep in your mind that kita semua akan mati...rasa marah tu tak membawa ke mana pun..dan ini yang selalu saya pegang...buat apa nak simpan rasa marah kat seseorang kalau itu buat anda merana ja kan...campak ja rasa marah tu ke tong sampah berdekatan...ha3 walaupun  kat atas tu ada tulis nangis sorang2 kn..biasala kadang2 lemah gak,tp lemah itu lah yg nk bina kekuatan..lpas nangis kuat balik la...so terus kuat!


p/s: tak payah la marah2..buruk sangat..tambah2 marah atas benda yang remeh n duniawi ni..tambah lagi marah atas benda yang bukan salah orang tu pun...lagi tak rasional...moga bermanfaat...