Monday, December 31, 2012

TOF in my heart

For a long time...no update...no update mean I have no idea what to write and maybe I'm too lazy to write due to unavailable of booster..
 Anyhow, this weekend a lot lot of knowledge I got from this amazing, wonderful and whatever you want to say about the program..TWINS OF FAITH,a program that gather many wonderful speakers all around the world...It's a blessing to hear their speech even you always hear about the matter but when it comes from "orang hebat" it gives different impact on you..it really touches my heart :')...Their speech come from their heart..it's not merely from the text..you know, it feel different when people say they love you when it really come from their heart..

That's right.."kawan mengambarkan siapa kita"...when I was there..I feel like, I'm nothing...there were 'orang hebat' di sana sini...when we're among good people we feel like we want to be like them...just like when we were there,most people speak in English,sampaikan tersyashul cakap English dgn kawan seniri padahal kat bilik cakap pasar ja,hahaha : p..ok..I really respect people that not wearing hijab(they put selendang on their head at least) who also participate in the program...at least the try to find something that most people think they already know and understand...yeah maybe we know but it's not in our heart it's only in our head..

And of course when I say a lot of org hebat there plus we have to pay for that event..mestila ramai artis..diana amir,syarifah sofea,ally and wife and...muadz...and oversea punya artiss..but.....no pictures because I'm not interested ;p..yes, I'm really not interested to take picture with artist sbb memang tak berminat melainkan they ask for it..hahaha :p..

OK!I don't know how to write about the input I've got..but really it gives a lot of benefit...thanks to my friend, Ida sbb buat ayat sedih waktu ajak..and even I can't understand some of the speech, ermm you know,it's in English, people around the world,UK,Jamaica, US,Japan and so on with weird slang plus Oh! my English hahaha but at least you can feel their 'kesungguhan' in Islam..you can feel it!

What I can really remember is the last speech from Tawfique Chowdhury, "A DAY IN PARADISE"..and I hope I can remember it until the end of my life..he described the Paradise and made people cry just by thinking about them...we cry because we really really really want Paradise but it seem to far from us..You know the feeling when we talk about Paradise in a huge hall in PICC and people like woah, waa and srrep,srrep(nangis)..it is like you are in Paradise within the neighbourhood(ermm peliknya ayat)..ok..macam kita dalam kawasan perumahan but it is in PARADISE! One thing he said that all people really want it, is to see our Creator, Allah..on everyday Friday, each of us in Paradise will have their own Buraq who will bring us to meet Allah for an hour and alone! Oh! just by writing and thinking about it make you really happy:)
And one more thing, Friday is a day that all penduduk Jannah from all level will gather, meaning that we can meet Rasulullah saw, Sultan Al-Fateh, Hassan Al-Banna and orang2 hebat yang lain and you can chat(to talk to someone in a friendly informal way~ Cambridges Dictionary)with them!

Resolusi from TOF:
1. always self reflect!
2. Ikhlas + do the right + strong faith!
3. amal with your knowledge even sedikit!
4. set and prepare for marriage!
muadzzz...

p/s: hope you get something:)

Tuesday, October 30, 2012

ASAWA

benar jodoh pertemuan di tangan Allah..setiap orang inginkan jodoh yang terbaik untuk mereka..jodoh yg kekal hingga syurga..tapi jika setakat keinginan impian kekal impian..yang terbaik untuk yang terbaik..apa yg kita dapat setimpal dengan usaha atau mungkin Allah nak menguji kita..kalau sekadar mengejar yang terbaik tetapi tidak cuba jadikan diri sendiri yang terbaik maka angan2 tetap sebagai angan2..dunia makin dikejar makin jauh ia..makin dicari dunia makin tidak cukup ia..inginkan jodoh yang terbaik bukan bermaksud kita mencari yang terbaik, tapi kita cuba jdi yang terbaik insyaAllah yang baik2 belaka akan ikut bersama: )

p/s: inferior dan terkedu dengan sebuah pertemuan: (


Monday, October 8, 2012

He love you so much!!!!

kadang2 kita terlalu memandang ke atas sehingga kita lupa masih ada sesuatu di bawah sana,
kita terlalu memuja yang di atas sehingga kita lupa yang di bawah sana yang sepatutnya menjadi contoh tauladan,
kita terlalu obses dengan masa hadapan sehingga kita lupa tauladan yang boleh kita peroleh dari masa lalu,
kita terlalu percaya dengan apa yang mampu dilihat dan dirasa dengan pancaindera sehingga kita lupa ada sesuatu yang tidak boleh dirasa dan dilihat tetapi ia paling benar..
bila kita senang di atas kita alpa dan resah jika kita di bawah, sedangkan di bawah itu kadang2 adalah yang terbaik untuk kita di sisi Allah..

Bila hati resah dan gelisah dengan masalah sentiasalah ingat, Allah want you to know that He love you so much!! : )

Tuesday, August 7, 2012

Jangan tersalah cinta

Bila sanjungan dan anggapan manusia dijadikan matlamat utama..habislah matlamat dan tujuan utama kita dicipta....Manusia, Allah cipta dengan pelbagai ragam, pelbagai rupa, pelbagai bangsa..masing-masing ada karenah masing-masing...Allah lahirkan kita dalam pelbagai keadaan, ada yang kaya, ada yang miskin, ada yang cantik, ada yang sedang-sedang, ada juga yang pandai, ada juga yang sempurna serba serbi, cantik,pandai,kaya, semua ada pada dia...tapi itu bukan bermaksud Allah tidak adil..that's how Allah show His power..Allah bole berikan apa saja yang manusia inginkan..tapi Allah juga bole tarik segala semua yang kita ada sekelip mata sahaja....untuk orang-orang yang jadikan ALlah sebagai matlamat utama, tiada risau atau iri hati baginya kalau ada orang lain yang lebih harta darinya, kalau ada orang yang lebih rupa darinya...cukuplah selagi Allah berada di hati..kerana kita sedia maklum..jika kita cintakan manusia,dia akan mati...jika kita cintakan bunga,ia akan layu akhirnya...jika cinta akan harta, tak terbawa bila kita mati nanti...Tapi cinta pada Allah..itu yang kekal...Itu yang sering kita ungkapkan, tapi sering jua kita mungkiri..sedangkan diri sendiri pun tersalah silap, macam mana pula kita tak boleh terima kesalahan orang..
Kadang-kadang kita kena terima pandangan orang lain walaupun xselari dengan pandangan kita samalah macam bila orang lain berdiam diri terima pandangan kita walaupun mereka tak bersetuju..but, maybe it only applicable for certain situation : )

Hmm..hati sedar dan muhasabah, tapi hati dan perbuatan tidak sejajar, itu yang mencacatkan outcome yang diharap..Oh Allah, give us strength to be the best Muslim...

p/s:-dimalamharilahiryangsangatstressdenganorangorangyangtaktahuhormatoranglaintapimintaoranghormatmereka
shhh...

think,think~~~zzzzz

think bro!

oooo..think? I've just been born..



-nakcubakurangkanbercakapdanbanyakkanberfikir~~~


Monday, July 23, 2012

Salam..
Dalam hidup banyak perkara yang perlu direnungkan, kerana orang yang beruntung adalah orang yang sentiasa berfikir hikmah di sebalik kejadian..bila direnungkan kembali banyak perkara perlu diubah, banyak perkara perlu kembali ke pangkal jalan dan banyak perkara yang perlu di konsisten kan..apabila sekali Allah ketuk pintu hati ini..berdoa dan berharap ketukan itu kekal hingga akhir hayat kerana kita manusia..kadang-kadang ingat kadang-kadang lupa..apa yang perlu adalah sentiasa berdoa agar hidayah itu kekal dlm hati hingga habis hayat..kita tidak mahu di saat orang lain mengejar syurga kita pula berpatah balik ke jalan lain sedangkan pada awalnya kita di hadapan..semoga hidayah Allah sentiasa di hati ini...

Wednesday, July 18, 2012

something

so down..banyaknya nikmat Allah bagi..tp syukur sangat kurang...selalu mengharapkan sesuatu yg lebih dari yg selayaknya...tp diri masih ditakuk lama...mengharapkan aku dapat ini,aku nak itu...tp t/jawab kpd Allah xpernah nak pandang berat...dunia....tak kan pernah puas...dah beli itu nak ini,dah dpt ini nak yg itu....Ya Allah pelihara hati kami dari cengkaman dunia..penuhkan hati kami dengan cinta kepada-Mu..

Friday, May 4, 2012

two worlds~~

kadang-kadang mudah untuk kita beri kata-kata semangat kepada orang,
walaupun kata-kata semangat itu kadang-kadang tak mampu pun nak beri kita semangat,
kadang-kadang lidah ini pantas berbicara menasihati orang,
walaupun apa yang dikata itu tak sebati pun dalam hidup sendiri,
kadang-kadang hati ini cepat saja menilai orang lain,
walaupun nilai diri sendiri tidak pernah kita ukur..

we keep teeling that we  are the best..but in reality, we have nothing to be proud of..
just keep saying that to comfort ourselves..

apa yang kita perlu malukan dengan kekurangan yang ada? sedangkan kelebihan yang ada pun bukan asalnya dari kita..kekurangan dan kelebihan itu datang dari Allah..dan setiap yang Allah jadikan bukan dengan sia-sia..







jangan jadi seperti parasit
p/s: kadang-kadang dalam sesuatu keadaan kita perlu letakkan tempat kita di mana kita sepatutnya berada..takut overdose..
jadilah seseorang yang mampu saling memberi 

Saturday, March 3, 2012

Sorry :(

Minta maaf sahabat..bukan niat di hati untuk sakitkan hati sesiapa,bukan niat untuk kecewakan sesiapa, tapi diri sendiri yang keliru, diri sendiri yang perlukan masa, mungkin orang lain boleh menilai apa saja yang mereka inginkan tapi sesungguhnya hanya Allah dan diri yang faham apa yang terbuku di hati...tak bermakna perbuatan seseorang itu memberi maksud atau beralasankan yang sama dengan orang lain seperti yang kita canang-canangkan selama ini sampai kita lupa kadang-kadang ia boleh berubah...kemampuan yang kita ada berbeza, jalan yang kita ambil juga mungkin berbeza tapi matlamatnya sama...

p/s: post yang sukar difahami..

Wednesday, February 29, 2012

pernah terfikir di mana kita pada pandangan Allah?
pada ranking berapa kedudukan kita dalam list?
di hujung nama kita terpapar PASS @ FAIL?
ujian dengan kesenangan lebih susah berbanding kesusahan,
mungkin itu yang sering kita ungkapkan, ada benarnya..

saudara-saudara kita di sana dalam kesengsaraan,
sengsara mereka ada janji BAHAGIA di hujung sana,
senang kita sekarang belum tentu ada bahagia di hujung sana,
kerana senang kita membuat kita lupa tentang sengsara,
melihat kanak-kanak kecil, peluru menembusi tubuh mereka,
kaki hancur berkecai, namun riak wajah mereka itu bagaikan gigitan semut sahaja,
tiada langsung riak sakit teramat...Allah pelihara mereka..

gusar hati memikirkan diri yang penuh dosa yang belum ditaubatkan..
ditambah dengan tanggungjawab yang tak terlaksana..Ya Allah ampunkan dosa-dosa kami..

Jadikan kesenangan sementara yang kita ada sebagai wadah untuk membantu saudara-saudara kita yg dalam kesengsaraan..

P/s: aku inginkan SYURGA..yang pasti syurga bkn utk seorang sahaja...SYURGA perlukan kerjasama..

Saturday, January 7, 2012

kebelakangan ni selalu ja nak tulis something tapi delete semula...ada rasa tak yakin pada diri pulak...takut apa yang ditulis salah dan membuang masa...rasa macam diri ni tak banyak ilmu untuk dikongsi dengan orang lain....rasa macam diri ni terlalu banyak dosa dan sedikit amalan...rasa macam.........rasa macam-macam....so macam mana nak atasi semua rasa ini??????hmmm.....mungkin perlu kembali kepada fitrah kita...aku cuba check semula...rupa-rupanya niatku sudah lari...rupa-rupanya tak tadabur Quran hari ni...rupa-rupanya hati gersang sangat sebab lama tak hadiri majlis ilmu....rupa-rupanya hari ni aku buat keja-keja lagha...hmmm...itu lah kesannya setiap amalan kita pada hati...hmmm...look...no idea dah...so...setakat ni jela..semoga Allah kuatkan iman dan tingkatkan keyakinan kita...baru bole jadi MUKMIN yang mantop..: )

Monday, January 2, 2012

Berfikir sejenak

Jika sejenak kita ambil masa kita semasa hujung minggu yang sangat kosong dan berfikir tentang umat sekarang pasti rasa takut dan risau...macam tu lah hati ni rasa waktu pergi xpdc malam tahun baru kat kuantan..melihat reaksi manusia-manusia di kuantan mungkin tak sehebat di kl..tapi itu pun dah cukup membuatkan aku rasa takut berada di situ...dengan hujan dan kilat takut kalau2 malam tu Allah nak turunkan bala....tapi semua yang berada di situ bukanlah untuk berseronok semata-mata...pergi atas tujuan untuk tarik semula saudara-saudara kita yang jauh terpesong...walaupun mungkin hanya sekadar mengedarkan risalah tapi mungkin sekecil-kecil pekerjaan itulah yang dapat membuka pintu hati mereka...mungkin kehadiran disana dengan ada yang memakai purdah dan tudung labuh dapat mendetikkan di hati mereka..."andai aku seperti mereka", itu sudah cukup, at least kita menghadirkan rasa ingin kembali dengan perwatakan dan pemakaian kita...ada juga pasangan 2 yang pada mulanya bercharge positive negative tiba2 berubah menjadi charge negative-negative, repel each other apabila cuba didekati..hu3...ada yang ketawa, ada yang cuba lari, ada yang baling buat roket...apa-apa jela..moga diberi hidayah....

Bila duduk sejenak dan berfikir sorang-sorang, untungnya kita...berada dalam zone selamat...tiada anasir negative luar yang menguji iman kita...kita tak nampak apa di luar sana...kita berada di bilik hanya study, setiap saat dari itu lahirnya anak luar nikah, setiap saat ada gadis-gadis hilang kehormatannya..setiap saat saudara-saudra kita di bunuh oleh puak kafir..Ya Allah...banyak dosa yang aku buat tapi taubat ku amat sedikit..di luar sana ramai saudara-saudara kita yang perlu kan kita yang sentiasa dalam kesenangan ni..kata sahabat ku.."kalau kita hanya memikirkan masalah kita saja siapa nak fikirkan masalah umat"...

p/s: semoga kita sentiasa berada dalam kalangan yang sentiasa mengajak ke arah kebaikan dan melarang ke arah kejahatan..amin..