Monday, October 13, 2014

Sayang kerana susah


Bismillah…lagi seminggu bakal tamat posting Community Medicine yang sangat mencabar bakat ‘Critical Thinking’ dan juga ‘Communication skill’…posting kali ni membawa kami ke dalam masyarakat..minggu ke 2 selepas mula posting sudah di bawa ‘makan angin’ ke Jerantut dan Ulu tembeling yg bukan angin sangat la..pasir, air semua ada..pendedahan kepada penduduk pedalaman yg memerlukan perjalanan menaiki bot selama 4 jam menelusuri sungai..kebetulan hari kami bertolak hujan dan air sungai cetek  terpaksa tolak bot yang tersekat lebih kurang 10 kali..memang patah pinggang..bayangkan penduduk yang dh menetap berapa tahun kat situ..serius doktor yang bertugas di klinik pedalaman memang golongan yang harus diberi penghargaan tinggi..banyak yang mesti di syukuri…mata ini sangat mengajar diri untuk bersyukur..terlalu banyak perlu disyukuri..terlalu banyak
1st event at Jerantut,Klinik Pergigian..ni keja kami

Semua,setiap inch and tapak kaki kena ada gambar


Kami dengan group bot kami, sempat main teka-teki sebab boring sebab tak da wifi tunggu bot lain yang lambat

Bot itu

Dr Karimah, supervisor kami yang sgt2 cool..beliau tolak bot kami atas bos, sorry doktor..:)


how we spent our time when there was no wifi and service at all!

RARE

Sebelum naik bot, sepatutnya di atas tapi malas nak edit('enjoy' semua sebab tak tahu lagi apa bakal dihadapi)

Discussion on our research walaupun dalam 'makan angin'





Balik dari ‘makan angin’ hidup diteruskan dengan research yang menjadi salah 1 projek wajib setiap kumpulan…our research is about Knowledge, attitude and practice(KAP) on dengue fever..topik yang Kementerian kesihatan cadangkan memandangkan kes denggi yang mendadak naik kebelakangan ni.
   So bermula lah bermacam-macam drama…waktu ‘makan angin’ teamwork’ di uji dengan keseronokan,gembira, senang hati..kali ni kekuatan ukhuwah di uji dengan masalah, pening kepala,                          migraine, mengantuk, tak faham, lapar semua ada..tapi itu normal..’pergaduhan’ perlu ada untuk penambahbaikan…tapi apa yang aku bole konklusikan adalah..aku lebih sayangkan group commed ni sebab kami susah bersama, pening bersama..walaupun berjaga malam, buat research yang separuh faham ni masih bole bergelak ketawa..hati lebih gembira berbanding sewaktu senang..DITAMBAHdengan doktor-doktor nya yang sangat-sangat supportive…tiada kata-kata merendah-rendahkan pelajar, sentiasa positif dan sangka baik kepada pelajar..walaupun kadangkadang ada yang ambil kesempatan tapi itu tugas pendidik aku rasa..cabaran yang harus di ambil kerana kata-kata mereka adalah doa..mendidik adalah proses yang panjang bukan sehari dua boleh dapat hasilnya..





 
                                            Program Kesedaran Denggi
























Tuan Pengurus Felda


Kami, bakal doktor yang perlukan lebih lagi ilmuuu...

Lepas ni Family Med pulak..bersama masyarakat juga..cabaran baru pulak…kembali memakai white coat..kembali ke zaman muka tebal…Semoga Allah mudahkan jalan kami dan jadikan kami doktor-doktor yang tabah dan amanah.