Monday, January 2, 2012

Berfikir sejenak

Jika sejenak kita ambil masa kita semasa hujung minggu yang sangat kosong dan berfikir tentang umat sekarang pasti rasa takut dan risau...macam tu lah hati ni rasa waktu pergi xpdc malam tahun baru kat kuantan..melihat reaksi manusia-manusia di kuantan mungkin tak sehebat di kl..tapi itu pun dah cukup membuatkan aku rasa takut berada di situ...dengan hujan dan kilat takut kalau2 malam tu Allah nak turunkan bala....tapi semua yang berada di situ bukanlah untuk berseronok semata-mata...pergi atas tujuan untuk tarik semula saudara-saudara kita yang jauh terpesong...walaupun mungkin hanya sekadar mengedarkan risalah tapi mungkin sekecil-kecil pekerjaan itulah yang dapat membuka pintu hati mereka...mungkin kehadiran disana dengan ada yang memakai purdah dan tudung labuh dapat mendetikkan di hati mereka..."andai aku seperti mereka", itu sudah cukup, at least kita menghadirkan rasa ingin kembali dengan perwatakan dan pemakaian kita...ada juga pasangan 2 yang pada mulanya bercharge positive negative tiba2 berubah menjadi charge negative-negative, repel each other apabila cuba didekati..hu3...ada yang ketawa, ada yang cuba lari, ada yang baling buat roket...apa-apa jela..moga diberi hidayah....

Bila duduk sejenak dan berfikir sorang-sorang, untungnya kita...berada dalam zone selamat...tiada anasir negative luar yang menguji iman kita...kita tak nampak apa di luar sana...kita berada di bilik hanya study, setiap saat dari itu lahirnya anak luar nikah, setiap saat ada gadis-gadis hilang kehormatannya..setiap saat saudara-saudra kita di bunuh oleh puak kafir..Ya Allah...banyak dosa yang aku buat tapi taubat ku amat sedikit..di luar sana ramai saudara-saudara kita yang perlu kan kita yang sentiasa dalam kesenangan ni..kata sahabat ku.."kalau kita hanya memikirkan masalah kita saja siapa nak fikirkan masalah umat"...

p/s: semoga kita sentiasa berada dalam kalangan yang sentiasa mengajak ke arah kebaikan dan melarang ke arah kejahatan..amin..

1 comment:

nur al fatihah said...

semoga terus thabat! :) innallah ma3ana. ;)