Thursday, December 22, 2016

SUSAHNYA NAK HABISKAN 2L AIR

SUSAHNYA NAK HABISKAN 2L AIR PUTIH

Semua orang tahu air putih/kosong penting dan bagus untuk kesihatan, tapi kenapa ramai yang gagal untuk jadikan minum air kosong sebagai tabiat/habit. Sebab kita tak jadikan ia sebagai habit lah atau tak paksa diri untuk minum juga.

Fake it until you make it.

Dulu saya pun jarang minum air kosong. Nescafe hari2. Kalau bungkus makanan mesti sekali dengan air manis. Tapi sejak cuti dan timbang berat macam tinggi jaaa, dah panic dah. Terfikir kena start something healthy dah ni. Kang tua menyesal. So sejak join Shaklee dan ambil LECITHIN & ALFALFA start dah minum air kosong hari2 wajib 2L. Memang sengkak (org kedah kata), tapi paksa diri juga sebab nak sihat. Ulang ke tandas tak payah kata la, dah minum banyak mestilah kerap buang air. Ada sesetengah orang berat tu gemuk air. Bila badan tak cukup air, ia hantar signal dan badan akan retain air. Sebab tu ada yang turun berat hanya dengan minum air kosong secukupnya ja. Lepas sebulan sekarang dah jadi macam habit habiskan 2L air tu, sekarang dah up 3L. Tips nak cukupkan air kosong/hari. Ni apa yang saya buat.

1. Beli 1 bekas air yang ada straw.

Ni tiru adik, dia yang start dulu. Bila tengok dia berjaya habiskan macam jelous pula. Tapi betul sangat berkesan sebab kalau takda straw kita malas nak angkat botol. Nampak betapa malasnya..haha. Kalau ada straw sambil2 lalu sedut. Lama2 tak sedar pun dah habis.

2. Minum bila dahaga & lapar pada bukan waktunya.

Kalau perut lapar sedangkan baru ja makan maksudnya kita dahaga tu. Sedut2. Sikit2 pun takpa.

3. Jangan tengok baki air

Main psychology sikit. Sedut ja. Jangan intai banyak mana lagi tinggal air nak habis nii. Nanti takut giveup.

4. Bawa ke mana saja bekas air

Kalau keluar rumah selalunya fail untuk habiskan 2 L. Jadi pastikan bawa ja bekas air berstraw tu. Sekarang dah tak malu galas bekas air. Dulu malu.

5. Bangun pagi minum 1 gelas air (dah jimat 150ml)

6. Setiap kali lepas ke tandas 1 gelas air

7. Tabahkan hati untuk ulang alik ke tandas.

Lepas dah jadi habit, anda akan rasa kesannya. Serious tak tipu. Badan rasa lagi ringan dan sihat. Kulit rasa makin glowing. Tak rasa lemau.

So, jadikan minum air kosong sebagai habit. Tambah sikit dengan vitamins Shaklee mesti lagi mantap kesihatan anda.
Ingat! Fake it until you make it!

Atiqah
0135945830


No comments: